Styrelse

En ny styrelse valdes på årsmötet 1 april 2017. Sidan kommer att uppdateras efter det första styrelsemötet i slutet av april.

 

Här presenteras Frilans Riks styrelse. Styrelseledamöterna har specifika ansvarsområden som finns att hitta under respektive namn.

 

Victoria da Silva, BagarmossenIMG_0878
Ordförande
Ansvarig för upphovsrättsfrågor
Suppleant i Servicebolaget
Nordiska kommittén
Klubbkontaktperson för Medietextarna

Fackliga frågor: En fråga som är viktig är upphovsrätten. Även om det idag är viktigt att synas på allt fler plattformar, får vi inte sälja ut vår upphovsrätt. Utan den får vi ännu svårare att hävda oss och höja våra arvoden. Vi ska producera för fler, men inte få betalt för det. Så kan det inte vara.

I dag ska alla bli entreprenörer. Man är omtyckt så länge man ligger på topp och inte ställer krav. Ofta handlar det om krav som för en anställd är närmast självklara. För en uppdragsgivare är det lätt att göra sig av med en frilansare. Du är aldrig bättre än ditt senaste jobb. Frilansen måste få en starkare ställning bland uppdragsgivare och i samhället. Vi ska betala lika mycket skatt som vanliga arbetstagare, men samhället tvekar när vi behöver hjälp. Systemet är inte utformat för oss. Det måste vi ändra på.

Arbetar med: I huvudsak nyhetstextare sedan 2012. Frilansar för Svensk Medietext på TV4 och SVT.

Kontakt: 070-885 48 30, mail[at]victoriadasilva.se

 

Torbjörn Hallgren, Malmötorbjornhallgren
Kassör
Ansvarig för rekryteringsfrågor
Klubbkontaktperson för Syd och Östergötlands frilansklubb

Fackliga frågor: Jag brinner för rekrytering. Det måste vi göra mot studenter, mot icke-anslutna och mot medlemmar som blir av med sin anställning. Jag tycker som många andra frilansar att upphovsrätten är viktig, den är minst lika viktig för de anställda som för frilansen. Hand i hand med upphovsrätten finns också arvodet – vi frilansar måste ha råd att vara bra journalister. Som tidigare ledamot och ordförande i Frilans Syd vet jag också hur viktigt det är att ta del av nätverket som skapas av att man går med i facket, något som också måste förvaltas. En julfest och organiseringen av en guidad tur på intressant plats är också fackligt arbete.

Arbetar med: Skriver för en drös olika tidningar, som de flesta har det gemensamt att de inte är dagspress.

Kontakt: 070-882 67 35, torbjorn.hallgren[at]gmail.com

 

Holger Nilén, Nackaholger3
Sekreterare
Ansvarig för etikfrågor
Sitter i Servicebolagets styrelse
Även styrelseledamot i Mälardalens frilansklubb
Klubbkontaktperson för Mälardalen och Norrbotten

Fackliga frågor: Vill försöka förbättra samarbetet mellan arbetsplatsklubbar och frilansklubbar. Se till att journalistyrkets status höjs och då inte minst genom vidareutbildning. Också engagerad i att coacha och stödja nya frilansare.

Arbetar med: Frilansjournalist sedan snart 20 år och tidigare anställd på SvD, Sveriges Radio och Amnesty. Skriver om utbildning, bistånd, socialmedicinska frågor och arbetsmiljö. Utbildare i journalistik och media.

Kontakt: 070-586 22 11, holger.nilen[at]gmail.com

 

Rickard Jakbo, Stockholm10388515_10152496729868707_1823962491_n
Ledamot
Ansvarig för arvodesfrågor
Klubbkontaktperson för Mellannorrlands frilansklubb

Fackliga frågor: Jag vill arbeta för en bred förståelse för att frilansbudgetarna måste höjas på många redaktioner. Frågan gäller inte bara frilansarnas ekonomi, utan även journalistisk kvalitet och villkoren för de fast anställda. Om vi blir för billiga ryker många av de anställdas arbeten, utan att frilansarna får det bättre. Resultatet är sämre journalistik. Spridandet av frilanskalkylatorn och en arvodeskampanj kommer att vara en viktig del av mitt arbete under verksamhetsåret. För mig är det viktigt att demokratin inom distriktet och förbundet frodas och mår bra. En annan betydelsefull uppgift är att klubbarnas gemensamma mål kan samordnas i distriktet och förbundet på ett bra sätt .Jag jobbar också i en arbetsgrupp som ska ta fram bättre spelregler för vårt nordiska samarbete.

Arbetar med: Har frilansat sedan 2003 och kombinerat med gästspel på olika redaktioner. Innan dess jobbade jag som radioreporter i tre år. Specialiserad på arbetsmarknad, arbetsliv och ekonomi, men skriver även om kultur.

Kontakt: 070-453 42 76, rickard.jakbo[at]gmail.com

 

Natacha López, Malmö
Ledamot
Ansvarig för etermediefrågor samt internationella frågor
Förbundsstyrelseledamot

Fackliga frågor: Brinner särskilt för villkoren för frilansar inom etermedia då de ofta möts av större hinder än andra frilansar i dag. Också engagerad i att säkra frilansars möjlighet till trygghet i form av pension, sjukersättning och a-kassa.

Arbetar med: Frilansande samhällsjournalist sedan 2008. Jobbar för radio och tidskrifter.

Kontakt: natacha.balbontin[at]gmail.com

 

Göran Schüsseleder, Hägersten
Ledamot
Ansvarig för information/trycksaker
Sitter i Servicebolagets styrelse
Klubbkontaktperson för Västerbottens frilansklubb och Värmlands frilansklubb

Fackliga frågor: Den största utmaningen är att synliggöra vårt arbete både uppåt och nedåt inom Journalistförbundet. Ej att förglömma utåt! Ett av de viktigaste synliggörandena är förstås frilansjournalistens värde på redaktionerna. I uppdrag av Frilans Riks är jag även ledamot i Servicebolagets styrelse och är en del av försäkringskommittén.

Arbetar med: Är frilansande journalist sedan 2004. Till vardags arbetar jag främst med bokstäver, inte sällan kåserande ur konsumentsynvinkel. Arbetar även med bilder och layout.

Kontakt: 073-632 97 27, goran[at]schusseleder.se, www.schusseleder.se

 

Agnes Arpi, Göteborgagnesfrilansriks
Ledamot
Ansvarig för hemsida och mejllistor
Klubbkontaktperson för Västra frilansklubben

Fackliga frågor: Särskilt intresserad av socialt skyddsnät för frilansar, ökad kunskap om upphovsrätt samt avtalsfrågor.

Arbetar med: Frilans sedan 2009. Skriver mycket politik, arbetsliv, krog, musik och historia. Jobbar även för SVT.

Kontakt: agnes[at]arpi.se, arpi.se/agnes

 

Suppleanter:

Therese Forsberg, Norrbotten

Gert Lundstedt, Mälardalen

Pia Sjögren, Västerbotten

Hanna Welin, Syd

 

Frilanskontakt
Behöver du tala med en erfaren kollega om frågor kring arvode och upphovsrätt står Frilans Riks styrelse till din tjänst. Du når oss lättast på info[at]frilansriks.org. För frågor som rör företagande, ekonomi och försäkringar hänvisar vi till Servicebolaget. Självfallet kan du även vända dig till Journalistförbundet med dina frågor!

Dela på sociala medier
facebooktwitterlinkedinmail